Перейти до основного вмісту

[books] Земне коло Джо Аберкромбі - "Краще подавати холодним"


Жанр:
Зарубіжне фентезі
Дата виходу:
03 квітня 2013
Дата написання:
2013
Видавництво:
Ексмо
ISBN:
978-5-699-63211-4

Весна в Стирії означає війну ... Дев'ятнадцять років тривають Криваві Роки. Безжалісний великий герцог Орсо погруз у жорстокій боротьбі з безглуздою Лігою Восьми . Біла земля між ними залита кров'ю. Армії марширують. Голови летять з плечей. Горять міста. А тим часом банкіри, священики і стародавні темні сили затіяли закулісну метушню, мета якої - обрання короля. Війна може бути і пекло, але для Монци Меркатто, Змії Таліна, найнебезпечнішої і знаменитої найманки на службі герцога Орсо, це ще й в біса хороший спосіб заробити. Перемоги Монци зробили її популярною - мабуть, навіть занадто, на думку її роботодавця. Зраджена, скинута з гори і залишена вмирати, Монца знайшла себе - понівечене тіло і спалююча душу жага помсти. Чого б це їй не коштувало, сім людей повинні померти. Весна в Стирії означає помсту.


Почав цитати цю книгу ще в січні місяці, здається під кінець новорічних свят, а от закінчив лише в березні. Здається... Спочатку хотів написати відгук про дві книги з циклу разом, але так як другу ще не дочитав, то пише ось так от окремо...

Ця книга являється продовженням  попереднього циклу "Перший закон" і, розпочинаючи читання, очікуєш щось схоже на перші книги. Але, як виявилося, тут буде зовсім не так. 

Ця книга в стилі трішки вирізняється від попередньої трилогії і хоча тут можна зустріти декого з героїв попередніх книг, але ця книга більше про нових героїв. Всі інші виконують таку собі роль статистів. Дехто з'являється в епізодах, хтось робить вигляд, що він тут також головний герой. Зовсім інший стиль. В порівнянні з попередньою трилогією, то ця книга читається приємніше. Написана якось рівніше і в той же час динамічніше. Взагалі її читання я затяг з кількох причин - великий об'єм, проблеми з часом та відсутність бажання читати взагалі. Якось в той момент слідкував більше за новинами ніж проводив час за книгами.

Отже до книги. Історія в основі та сама - протистояння Байяза та іншого учня. Все пов'язано на цьому. І роль Монца тут бути статистом. Так, вона робить певні дії, але всі ці дії йдуть на користь якійсь із сторін. І кожна із сторін хоче мати її на своєму боці. Також тут доволі цікаво відображено зміну деяких героїв. І настільки добре це розписано, що не знаєш на добро ці зміни чи таки нє. 

Монца Меркатто доволі цікавий персонаж. Не дивлячись на певний негатив в її суті викликає співчуття до себе і доволі позитивне відношення. А те, як вона примудрилася залишити країну поза сферами впливу і Байяза і інших викликає повагу, але в той же час є певне відчуття, що таки з нею побачимося. Адже Автор не зможе залишити без уваги такого персонажа, та ще й якого залишив живим.

Доволі цікавим ходом виявилося перенесення Трясучки (Хто читав "Перший Закон" повинен його пам'ятати) в південні краї. Відповідно його знайомство з Монцою лише очікувалося. І таки відбулося. Все було б добре, якби не його зрада. Але все ж таки він залишився живим. 

Взагалі ця книга якось трішки вибивається з лінії циклу. Таке відчуття, що її писала інша людина. Дуже вже стиль не схожий на першу трилогію, та й від "Героїв" відрізняється в позитивний бік. Але про "Героїв" буде пізніше, коли таки дочитаю.

Помітив, що думки важко підбиратися через 3 місяці після завершення читання. Таки іноді варто писати на свіжу голову та свіжі відчуття. Але все таки ця книга є достойним продовженням серії. І, можливо, буде кращою в ній. Читаючи третій місяць 5 книгу з серії все більше в цьому переконуюся, але про те детальніше коли все таки дочитаю. 

PS Ну і да, музичний супровід не змінився - вся та ж добірка від Youtube на пошук Dalida. Дуже хороша добірка вийшла )

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як я платив комунальні через Інтернет, або: Коли в Україні будуть нормальні онлайн-сервіси????

В минулому місяці вирішив я, що платити через пошти і банки - банально .. та й часу особливо в мене немає на це, а дружині ліняво тягнути дитину з собою на пошту. Хоч і недалеко вона від нас, але погода до цього не сподвигала. Тут почув я краєм вуха про чарівні термінали від Приватбанку де можна сплатити без черг і комісій. Зрадів я цьому, та радість моя була передчасною - цих терміналів в Черкасах як кіт наплакав, та й шукати їх потрібно. А трішки пізніше ще й виявилося, що платити без комісії там можна лише готівкою та й не за всі послуги... Враховуючи, що картка Приватбанку в мене є, то такий розклад мене дуже засмутив... І довелося б мені платити за комунальні послуги як всім, але згадав я про таку послугу від Приватбанку, як Приват24. Ось тут і почалося найцікавіше... Так як ради експериментів, я вже робив декілька платежів до цього, то особливої складності в мене це не викликало. Навіть більше, якщо ви вперше користуєтеся даним сервісом для оплати комунальних послуг, то

Інтернет-банкінг: Платінум Клік

Давненько я не брала в руки шашек Маша  "Маша и меведь" Давно не писав в блозі, а тут вирішив відродити його. Про що він буде далі я ще не знаю. Поки що напишу про те, що мене завжди цікавить в тій чи іншій мірі - про інтернет-банкінг. В Україні він не надто сильно розвинений, навіть банки першої десятки його надають в обмежених виглядах. Багатофункціональних моделей дуже мало. Трішки раніше (десь 1,5 роки тому) я писав про банкінг від  Приватбанк  -  "Приват24" , та від  Альфа-банк  -  "My Alfa-Bank" . Сьогодні розповів про  "Платинум Клік"  від  Платинум банк . Також повернуся до порівняння всіх трьох банкінгів, оскільки за ці 1,5 роки відбулися зміни у функціоналі банкінгу та продуктах банків.

Інтернет-банкінг: Приват24 vs My Alfa-Bank

Доброго дня Як і обіцяв проводжу порівняння 2-х і-банкінгів від 2-х провідних банків ). Але порівняно буде не лише сам банкінг, а й деякі інші дистанційні послуги: такі як поповнення рахунків/карток Чому саме Банкінги від Приватбанку та Альфа-банку ? Тому, що в мене відкриті рахунки саме в цих банках. Окрім того на даний момент Приват24 являється лідером в сфері банкінгу, а My Alfa-Bank тут являється молодим гравцем. Значить почнемо )